Кипър одобри създаването на газов фонд
05.03.2019 | 13:30
econ.bg
Кипър одобри създаването на газов фонд
Ден след като Exxon Mobil обяви, че Кипър е открил значително находище на природен газ, етнически разделеният парламент одобри създаването на инвестиционен фонд за бъдещи приходи от въглеводороди

Ден след като Exxon Mobil обяви, че Кипър е открил значително находище на природен газ, етнически разделеният парламент одобри създаването на инвестиционен фонд за бъдещи приходи от въглеводороди.

Авероф Неофиту, лидер на консервативната партия „Демократично движение“, заяви пред „Асошиейтед прес“ в петък, че „100 процента“ от приходите на фонда ще бъдат запазени за „бъдещи поколения“, което означава, че няма да бъдат използвани по краткосрочни бюджетни причини.

Кипърският президент Никос Анастасиадис приветства одобрението на фонда на официалния му профил в Twitter. Той заяви, че фондът изключва отпускането на средства и също така защитава правата на отцепените кипърски турци към всяко въглеводородно богатство.

Кипърските турци, живеещи в северната част, се противопоставят на търсенето на  въглеводороди на международно признато правителство, заявявайки, че то пренебрегва техните права върху природните ресурси на Кипър.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти