Китайската валута ще се стабилизира около сегашните си нива от около 6.9 юана за долар
13.02.2017 | 15:45
econ.bg
Китайската валута ще се стабилизира около сегашните си нива от около 6.9 юана за долар
Китайският производствен сектор се разширява за шести пореден месец, като индексът на производствената активност достигна 51,3 пункта през януари

Въпреки продължаващите колебания китайският юан ще се стабилизира около настоящото си ниво, тъй като икономиката на Китай се подобрява и отношенията на страната със САЩ се придвижват напред, твърди Стивън Симонис, главен валутен консултант на FXDD Global.

„Подобряването на китайската икономика със сигурност ще помогне на юана тъй като основните принципи са винаги важен фактор във валутните движения, но те се нуждаят от време, за да влязат в сила.", каза Симонис в неделя в интервю за Синхуа.

Според последните прогнози на Международния валутен фонд, растежът на БВП на Китай ще се задържи на 6,5%. Миналогодишното му увеличение от 6,7% бе най-ниското за последните три десетилетия, което обаче е в рамките на поставените от правителството цели.

Китайският производствен сектор се разширява за шести пореден месец, като индексът на производствената активност достигна 51,3 пункта през януари, добавяйки доказателства, че втората по големина икономика в света се стабилизира на фона на несигурните глобални перспективи.

Симонис добави още, че определянето на Китай като валутен манипулатор от Тръмп изглежда е било необмислен коментар.

Китайският юан отслабна спрямо щатския долар през 2016г. поради силното икономическо възстановяване на САЩ, както и очакванията за повишаване на лихвените проценти.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти