Китайският академичен елит помага на военни хакерски групи
26.03.2013 | 10:20
Китайският академичен елит помага на военни хакерски групи
Учени от китайски университети си сътрудничели с подкрепяни от държавата хакери, за които се смята че провеждат атаки срещу Запада

Изследователи от китайски университети са в близко сътрудничество с китайски военни, за които се смята, че провеждат хакерски атаки срещу западните държави, информира агенция „Ройтерс“.

До този извод агенцията достигнала, след като проучила няколко китайски научни публикации, които били достъпни в интернет. Оказало се, че част от тях са разработвани съвместно с PLA Unit 61398 – подразделение на китайската армия, което се свързва с кибер удари срещу западни компании.

Самите документи са публикувани от университета Цзяотун в Шанхай. Основните въпроси, които се засягат в тях, са свързани с компютърната сигурност и засичането на кибер нарушители.

Според "Ройтерс" повечето университети в развития свят избягват да работят с разузнавателните служби по официални научни проекти. В случая с китайския университет няма доказателства, че персоналът му е замесен в хакерски атаки, но самото сътрудничество със службите е притеснително, коментират от агенцията.

В края на февруари щатската компания за компютърна сигурност Mandiant публикува доклад, в който обвинява китайските военни в хакерски атаки срещу САЩ и други цели в западния свят. Тогава експертите от Mandiant свързаха атаките с поддържана от правителството група, известна като APT1, както и със сграда в Шанхай, в която се намира щабът на PLA Unit 61398.

Тогава Китай отговори на обвиненията, като заяви, че докладът е неточен и непрофесионален и на свой ред обвини САЩ в провеждането на кибер удари срещу цели в Народната република.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти