Китайският юан падна до най-ниската си стойност за последните 3 години
12.08.2015 | 10:20
econ.bg
Китайският юан падна до най-ниската си стойност за последните 3 години
Действието предизвика спад на световните пазари

Централната банка на Китай предприе повторно оразвяне на нивото на юана спрамо щатския долар в сряда (12 август). Финансовата институция намали стойността на националната валута с 1,62%, а вчера - с 1,9%. Така юанът падна рекордно на най-ниското си ниво за последните две десетилетия. 

Днес централният трезор определи фиксинг от 6,3306 юана за един щатски долар спрямо вчерашно ниво на затваряне от 6,3231. Това енай-слабият фиксинг за юана от октомври 2012 г. 

Действията на Пекин рефлектираха върху световните пазари, като те отчетоха спад. Причина за това са опасенията още по-голям спад на втората по големина икономика в света. 

От централната банка на Китай обясниха вчера, че агресивните действия са били предприети заради значителното поскъпване на националната валута, докато по пазарна логика е трябвало да поевтинява.

Причина за повишението на курса на юана е нарастването на курса на щатския долар. Китайската валута е силно зависима от тази на САЩ. От друга страна валутите на други развиващи се държави поевтиняват, което оскъпява китайския износ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти