Китайски фирми смятат да използват Пловдив за инвестициите си в Европа
07.11.2014 | 15:44
Китайски фирми смятат да използват Пловдив за инвестициите си в Европа
Евро-китайска зона за икономическо развитие привлича интереса на все повече компании от азиатската страна

Китайски компании проявяват все повече интерес да използва първата в Югоизточна Европа "Евро-китайска зона за икономическо развитие". Тя вече бе представена в китайската столица Пекин от експертите на Българската агенция за инвестиции. Euro-Chinese Economic Development Zone – ECEDZ предизвика сериозен интерес на китайските инвеститори по време на форум в Пекин. На него финансисти и представители на бизнеса дискутираха възможностите за инвестиции и сътрудничество в сферите на транспортната техника и машиностроенето, електрониката и електроинженерството, хранителната промишленост и земеделието, туризма и балнеологията в България.

Създаването на Eвро — китайската зона за икономическо развитие е един от най-мащабните инвестиционни проекти на България, обясни инж. Емил Янков. На форумът стана ясно, че представители на експортната банка на Китай - Export-Import Bank of China са се заинтригувани от зоната и ще посетят Пловдив в следващия месец.

„ECEDZ  предоставя добра основа за развитието на икономическите отношенията между Китай и Европа“, коментира Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd., китайският партньор на "Евро-китайска зона за икономическо развитие". Според него причините китайски компании да инвестират в ECEDZ са: местоположението, данъците, приятелските отношенията между България и Китай, културата. „Концепцията за Европейско-китайски логистичен и бизнес център е много атрактивна за бъдещото развитие на бизнеса и може да се осъществи много успешно. В момента за китайските инвеститори е трудно да основат собствена фирма и производство в България, защото не познават пазара. За това идеята е да се навлезе с нови технологии, с един нов логистичен хъб, който да използва модели като О2О и Б2С продажби, които са добре познати в Китай, например, чрез Таобао и Алибаба“, конкретизира г-н Джанг.  

Китайската Тиенджин Фарм Агробизнес Груп вече инвестира в сферата на земеделието в „Euro-Chinese Economic Development Zone“, обяви Лей Сю, изпълнителен директор на „Tianjin State Farms Agribusiness Group".
Форумът в Пекин бе открит от българския посланик в Пекин г-н Пламен Шукюрлиев. Заместник изпълнителният директор на БАИ Костадин Джатев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти