Китай е направил социални разходи за 3.3 трлн. долара през 2018 г.
24.01.2019 | 11:25
econ.bg
Китай е направил социални разходи за 3.3 трлн. долара през 2018 г.
Бюджетните разходи за социални дейности в Китай са се увеличили рекордно, като в същото време има и ръст на приходите в хазната, сочат официални данни от тази сряда

Бюджетните разходи за социални дейности в Китай са се увеличили рекордно, като в същото време има и ръст на приходите в хазната, сочат официални данни от тази сряда.

През изминалата година правителството е похарчило за социални дейности 22,1 трилиона юана (3,3 трилиона долара), което представлява ръст от 8,7% на годишна база, а приходите в бюджета са се увеличили с 6,2% и са достигнали 18,2 трилиона юана, се казва в съобщение на Министерството на финансите. Образование, социално осигуряване и създаване на заетост заемат най-голям дял от социалните разходи, увеличили са се бързо и за изплащане на лихвите по дълговете и за научна и развойна дейност.

Приходите от данъци са достигнали 15,64 трилиона, или с 8,3% повече от миналата година.

Според Ли Дауей от Министерството на финансите стратегията на Китай за дългосрочен икономически растеж ще осигури стабилни бюджетни приходи, независимо от възможното забавяне заради очакваното по-голямо орязване на някои данъци и такси, с което се ангажира правителството.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти