Китай може да се откаже от търговските преговори, ако САЩ въведат нови мита
17.09.2018 | 11:30
econ.bg
Китай може да се откаже от търговските преговори, ако САЩ въведат нови мита
През уикенда обаче "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да обяви още в понеделник (17-и септември) нови мита на стойност около 200 милиарда долара върху внос от Китай

Властите в Пекин могат да се откажат да вземат участие в новите търговски преговори със САЩ, предложени от Вашингтон да се проведат по-късно този месец, ако администрацията на президента Тръмп действително наложи допълните мита за вноса на китайски стоки на стойност 20 млрд. долара, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани официални китайски източници.

По-рано този месец стана ясно, че американският финансов министър Стивън Мнучин е отправил официална покана за подновяване на разговорите с китайските партньори в рамките на следващите няколко седмици, надявайки се те да стартират към 20-ти септември. Като част от тази инициатива властите в Пекин финализираха през уикенда планове за посещението в рамките на настоящата седмица на висш представител на търговското министерство във Вашингтон, за да постави основата за предстояща визита на вицепремиера Лю Хъ седмица по-късно. Очакваше се Лю Хъ да се види с Мнучин и вероятно с Доналд Тръмп.

През уикенда обаче "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да обяви още в понеделник (17-и септември) нови мита на стойност около 200 милиарда долара върху внос от Китай, макар и тарифите да бъдат в размер на 10% вместо с първоначално оценяваните 25 на сто.

След тази информация, китайските власти заявиха, че ако Тръмп изпълни плановете си да обяви новите митнически тарифи в началото на тази седмица, предстоящите преговори може и да не се осъществяват.

"Китай няма да преговаря с пистолет, насочен към главата", посочи високопоставен служител от Пекин, който съветва ръководството на страната по въпросите на външната политика.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти