Китай очаква намаляване на раждаемостта през следващите години
27.01.2019 | 10:20
econ.bg
Китай очаква намаляване на раждаемостта през следващите години
Докладът излиза дни след обявяването на официалните данни за състоянието на населението за миналата година, които показват рязък спад при ражданията с около 2 милиона

Предвижда се ражданията в Китай да намалеят още повече през следващите години, също както и работната ръка, сочат данни на Държавното статистическо управление.

Прогнозата е изготвена от Ли Сижу, началник на отдел Население и заетост към управлението, чиято статия бе публикувана на официалния сайт на ведомството тази седмица.

Докладът излиза дни след обявяването на официалните данни за състоянието на населението за миналата година, които показват рязък спад при ражданията с около 2 милиона. Данните засилиха безпокойството спрямо недостига на работна ръка в бъдеще и потенциалния негативен ефект върху растежа на икономиката.

Миналата година в континентален Китай са се родили 15,23 милиона бебета, докато през 2017 са били 17,23, а през 2016 броят е бил 17,86.

Според експертът спадът при ражданията се дължи на свиващия се брой на жените в репродуктивна възраст и ефекта от политиката за второ дете, която бе въведена през 2016 г. Данните на управлението показват, че жените в репродуктивна възраст между 15 и 48 г са намалели със 7 милиона през 2018 г, а при 20 до 29 годишните, които се намират във върха на плодовитостта, е спаднал с 5 милиона.

Успоредно с това се увеличава броят на застаряващото население и намалява работната сила. Според експертът нарастващият дял на хората над 60-годишна възраст оказва натиск върху тези в трудоспособна възраст и поставя предизвикателства пред икономическото развитие и социалното осигуряване.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти