Китай продължава с разширяването достъпа на чужди капитали до пазара си
01.07.2019 | 16:40
econ.bg
Китай продължава с разширяването достъпа на чужди капитали до пазара си
Вчера китайското правителство публикува наредбите за достъп на чуждестранните инвестиции в страната и в зоните на свободна търговия

Вчера китайското правителство публикува наредбите за достъп на чуждестранните инвестиции в страната и в зоните на свободна търговия. Да припомним, на срещата на Г-20 в Осака председателят Си Дзинпин обяви новите мерки за по-нататъшното отваряне на страната. След по-малко от 48 часа, новите наредби ще позволят достъпа на чужди капитали до повече сфери.

От новите списъци става ясно, че ограничените сфери за чуждестранни капитали намаляват от 48 до 40, а в зоните за свободната търговия – от 45 до 37. Разширява се също и техният обхват, като те включват селското стопанство, минната промишлености, машиностроенето, транспорта, телекомуникациите с добавена стойност, инфраструктурата и културата.

През последните години Пекин постепенно премахва ограниченията за достъп на чуждестранните капитали. Така например в Шанхайската зона за свободната търговия забранените области бяха намалени от 190 до сегашните 37.

Новите наредби предоставят повече пространство за стопанисването на чуждестранните компании в страната. В момента половина от китайската външна търговия и една четвърт от печалбите на промишлеността идват от компании с чужди капитали. Новите наредби дават нови възможности за достъп на чуждестранните инвестиции до повече области и споделянето на ползите от китайското развитие, предоставяйки в същото време политически гаранции въз основа на взаимната полза и изгода.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти