Китай разхлаби ограниченията за обратното изкупуване на акции от дружествата
28.10.2018 | 10:40
econ.bg
Китай разхлаби ограниченията за обратното изкупуване на акции от дружествата
Ревизираният закон позволява на компаниите да изкупят обратно акциите си, ако ги използват за емитиране на конвертируеми облигации или когато действията им имат за цел да защитят корпоративния дял и интереси на акционерите

В петък върховният законодателен орган на Китай прие промени в корпоративното право, които облекчават ограниченията за публичните дружества, които изкупуват обратно акции. Преди това им бе забранено да изкупуват обратно публично търгуваните акции с изключение на четири обстоятелства, например когато дават капиталов стимул на служителите.

Ревизираният закон позволява на компаниите да изкупят обратно акциите си, ако ги използват за емитиране на конвертируеми облигации или когато действията им имат за цел да защитят корпоративния дял и интереси на акционерите.

Облекчения бяха въведени и за ограниченията в процедурите за вземане на решения, както и колко дълго компаниите могат да държат обратно изкупените акции.

Предполага се, че обратното изкупуване на акции е необходимо корпоративно средство за провеждане на сливания, придобивания и преструктурирания, и играе важна роля за подобряване на управленческата структура и стабилизиране цените на акциите.

Данни на Китайската комисия регулиране на пазара на ценни книжа сочат, че регистрираните на Шанхайската и Шънджънска борса компании са осъществили 2 169 обратни закупувания на акции от 2014 г. насам, на обща стойност близо 53 милиарда юана (около 7,63 щатски долара).

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти