Китай ще въведе данък за замърсяването на околната среда
27.12.2016 | 17:15
econ.bg
Китай ще въведе данък за замърсяването на околната среда
Законът бе приет по време на заключителното заседание на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители

В неделя китайските законодатели приеха нов закон, според който индустриите, замърсяващи околната среда, ще трябва да плащат данък „замърсяване".

Законът бе приет по време на заключителното заседание на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители. Той ще влезе в сила на 1 януари 2018г. и ще бъде ключов в борбата със замърсяването.

Китай събира такса за „изхвърлянето на замърсяващи вещества" от 1979г. Но въпреки това някои местни правителства използват вратички и освобождават предприятията от това задължение. От години регулаторите се опитват да заменят системата за плащане на такси със закон.

Според новия закон компаниите ще плащат данък вариращ от 350 до 11 200 юана на месец за шумозамърсяване в зависимост от нивата на шума. В него са определени и тарифи от 1,2 юана за определени количества замърсители на въздуха, 1,4 юана на водите и от 5 до 1000 юана за всеки тон твърди отпадъци.

Правителствата на провинциално ниво могат да увеличат данъка за замърсяване на въздуха и водите до десет пъти след като получат одобрението на Общокитайското събрание на народните представители. Възможно е и той да бъде намален, ако емисиите са под националните стандарти.

Законът е насочен само към предприятия и публични институции, които изпускат посочените замърсители директно в околната среда.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти