Китай ще насърчи потреблението, за да подкрепи растежа
15.01.2019 | 16:40
econ.bg
Китай ще насърчи потреблението, за да подкрепи растежа
През 2018 г. потреблението на стоки в Китай се очаква да надмине 38 трилиона юана, което представлява увеличение с 9,1% на годишна база. За последните пет години то е основен двигател за икономическия растеж

Китайският министър на търговията Джун Шан заяви, че през 2019 г. Министерството ще насърчи потреблението, за да стабилизира външната търговия и чуждестранните инвестиции.

Мерките включват провеждане на второто Международно изложение за внос, намиране на подходящи начини за справяне с икономическите и търговски търкания със САЩ, по-нататъшното строителството на експериментални зони и пристанища за свободна търговия. Ще бъдат положени усилия и за изграждането на една могъща в икономиката и търговията държава.

През 2018 г. потреблението на стоки в Китай се очаква да надмине 38 трилиона юана, което представлява увеличение с 9,1% на годишна база. За последните пет години то е основен двигател за икономическия растеж. На проведеното неотдавна заседание на ЦК на ККП за свързаната с икономиката работа, бе заявено, че ще се сформира силен вътрешен пазар.

Във връзка с това министърът заяви, че големият потенциал на пазара е най-голямото предимство на Китай в конкуренцията. „Тази година Министерството ще продължи да осъществява плана за насърчаване на потреблението в градовете и селата, както и в сектора на услугите", каза Джун Шан.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти