Китай ще строи първата плаваща АЕЦ
09.11.2016 | 08:50
econ.bg
Китай ще строи първата плаваща АЕЦ
Събитието бележи началото на строителството на първата в Китай плаваща атомна електроцентрала (АЕЦ) с малък експериментален реактор с ниска мощност ACPR50S, отбелязва изданието

Китар стартира строеж на първата плаваща атомна електроцентрала. Тя ще бъде с малък експериментален реактор с ниска мощност.

Китайската корпорация Чайна дженерал нюклиър пауър (China General Nuclear Power) сключи с компанията Дунфан дянци (Dongfang dianqi) договор за покупка на съдове под високо налягане, съобщи днес в. "Цзинци жибао", цитиран от ТАСС. 

Събитието бележи началото на строителството на първата в Китай плаваща атомна електроцентрала (АЕЦ) с малък експериментален реактор с ниска мощност ACPR50S, отбелязва изданието. 

ACPR50S в съчетание с други източници на енергия ще позволи да бъде решен проблемът с осигуряване на енергийните доставки в морето, както и ще осигури електрическа, топлинна енергия и прясна вода за изпълнението на проекти за разработване на природните ресурси в морето, а също и на жителите и производствените единици на островите, заяви заместник главният инженер на изследователския институт на корпорацията и главен конструктор на реактора Жуй Миня.

ACPR50S е реактор с вода под налягане с топлинна мощност от 200 мегавата и електрическа мощност от 60 мегавата. Горивният цикъл е 30 месеца. 

Чайна дженерал нюклиър пауър е най-голямата в Китай корпорация в областта на ядрената енергетика. Тя притежава 16 действащи атомно енергоблока със съвкупна мощност над 17 милиона киловатчаса.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти