Китай ще събира данни за транзакциите с банкови карти в чужбина
05.06.2017 | 12:50
econ.bg
Китай ще събира данни за транзакциите с банкови карти в чужбина
Целта е да се пресекат практики за пране на пари

Държавната служба за валутна размяна (ДСВР) на Китай обяви в петък, че ще започне да събира информация за издаваните в страната банкови карти, с които могат да се теглят пари и да се плаща при покупки в чужбина, като целта е да се пресекат практики за пране на пари. 

Така от 1 септември банките ще бъдат задължени да обявяват пред регулатора всички тегления на пари и разплащания във физически и онлайн магазини на стойност над 1000 юана (254 лева), които се правят в други страни с китайски карти. От регулаторът подчертаха, че мярката цели да засили прозрачността на транзакциите в чужбина, така че те да отговорят на международните правила и сътрудничеството в борбата срещу прането на пари, финансиране на тероризма и намалявания на данъчната основа. 

В същото време транзакциите, правени през небанкови институции за разплащане няма нужда да бъдат обявявани. От Държавната служба за валутна размяна посочиха и че ще оповестяват информация за хора, които са вършили незаконни транзакции в чужбина, за да се предотврати трансграничното пране на пари и други престъпления.

Банковите карти са изключително популярно средство за разплащане в чужбина за китайските граждани. По данни на Държавната служба за валутна размяна през 2016 г. тези транзакции в чужбина да надхвърлили 120 милиарда долара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти