Клаус Реглинг: Възможно е орязване на гръцкия дълг
30.01.2018 | 12:20
econ.bg
Клаус Реглинг: Възможно е орязване на гръцкия дълг
Гърция спокойно ще може да набере сумата и с емисии държавни ценни книжа. Орязване на дълга означава допълнителни грантове от кредиторите на страната, коментира още Реглинг

Орязването на дълговете на Гърция ще зависи от бъдещето изпълнение на приетите реформите от властите в страната, смята ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг в интервю за „Катимерини“.

Той коментира и желанието на Атина да набере капитал за периода след излизането от спасителните програми. По сметките на Реглинг 8-10 млрд. евро могат да дойдат от ESM. Ако пазарите са оптимистични,

Гърция спокойно ще може да набере сумата и с емисии държавни ценни книжа. Орязване на дълга означава допълнителни грантове от кредиторите на страната, коментира още Реглинг.

Затова и те ще искат гаранции, че одобрените политики ще бъдат изпълнени и Атина няма да се откаже от обещанията, особено свързаните с първичния излишък, данъчната политика и приватизацията. Реглинг е категоричен, че допълнителни изисквания към Гърция за опрощаване на задълженията няма да бъдат налагани, но приетите досега реформи трябва да бъдат извършени напълно.

Той посочи още, че в Гърция в момента има призиви обещанията за приватизация да не бъдат изпълнени.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти