Кметовете искат да обяснят на президента новото данъчно облагане на автомобилите
14.11.2018 | 11:15
econ.bg
Кметовете искат да обяснят на президента новото данъчно облагане на автомобилите
Решението е взето на заседание на управителния съвет на сдружението. По думите на председателя му и кмет на община Велико Търново Даниел Панов тази тема е силно манипулирана

Управителният съвет на Националното сдружение на общините e поискало среща с президента Румен Радев, за да представи мотивите за необходимите промени в данъка за автомобилите. Това съобщи сдружението в съобщение до медиите, след като във вторник държавният глава наложи вето върху закона, с който се променя формулата за изчисляване на данъка върху автомобилите.

Решението е взето на заседание на управителния съвет на сдружението. По думите на председателя му и кмет на община Велико Търново Даниел Панов тази тема е силно манипулирана.

Той припомня, че още през 2015 г. общото събрание на сдружението е гласувало концепция на изцяло нов Закон за местни данъци и такси, а с "добрата комуникация с правителството" в последните години са променени някои неща, едно от които е за данъка на автомобилите.

По време на заседанието са дадени примери, онагледяващи промените. Като например за лек автомобил "Фолксваген Голф 2", произведен 1993 г., досега е плащан годишен данък от 25.90 лв. С промените за този автомобил ще се дължи 39.20 лв, което е с 13.30 лв. повече, или 1.11 лв. месечно.

За сравнение за "Порше Кайен" 2003 г., 250 киловата, досега е плащано 30 лв. (при регистрацията му като товарен автомобил, тип "баничарка"). Сега се очаква да плаща 420 лв., или 390 лв. повече, защото некоректно е регистрирано и така е заобиколен закона. Коректните собственици на такива поршета, които са ги регистрирали като пътни превозни средства, ще имат намаление в данъка – защото до сега са плащали по 525 лв., сега ще плащат 420 лв. (Евро 4).

Конкретните размери на данъците за автомобилите ще се базират на приетата от депутатите формула, но в крайна сметка ще зависят от решенията на общинските съвети.

Промените са одобрени, като те са най-вече в екологичния компонент на данъка и остарялата база на превозните средства, допълва сдружението.

Във връзка с наложеното президентско вето Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на управителния съвет на сдружението, направил предложение становищата на сдружението, отнасящи се до законови промени, предварително да бъдат изпращани на президента, за да има ползотворна комуникация между институциите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти