Кой е новият най-богат китаец?
19.08.2013 | 11:30
Кой е новият най-богат китаец?
Стойността на чистото му богатство е 14,2 млрд. долара

Уанг Джейлин, собственик на най-голямата частна строителна компания в Китай, е най-богатият човек в азиатската страна, информира агенция „Блумбърг“. Оказва се, че бизнесите на Уанг в сферата на недвижимото имущество имат по-голяма стойност от това, което досега се оценяваше, според официалните регулаторни данни.

Уанг, който е председател на борда на директорите на конгломерата Dalian Wanda Group, има нетно богатство на стойност 14,2 млрд. долара. Това показва индексът на милиардерите на „Блумбърг“ (Bloomberg Billionaires Index). 58-годишният предприемач е с 3,2 млрд. долара по-богат от Цонг Чинхау, основател на Hangzhou Wahaha Group – третият по-големина производител на на напитки в азиатската страна. Цонг от своя страна е вторият най-богат човек в Китай.

През миналата година неговата компания се превърна в най-голямата верига киносалони в света след придобиването на AMC Entertainment Holdings. Сумата на сделката беше 2,6 млрд. долара.

Империята на Уанг включва 148 млн. квадратни метра недвижимо имущество. До 2014 г. магнатът планира да увеличи недвижимите си имоти с 68%. Той повишава темпа на придобивания си в чужбина. Те включват и покупката на базирания във Великобритания производител на яхти Sunseeker International, които са използвани във филмите от поредицата на Джеймс Бонд. Придобиването на Sunseeker стана през юни за 1,6 млрд. долара.

Уанг заяви, че планира да даде повече от 1 млрд. долара за изграждане на луксозен жилищен комплекс по поречието на р. Темза в Лондон.

Семейството на Уанг контролира 100% от Dalian Wanda Group директно и чрез холдингови дружества.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти