Колко харчат германците на месец? И за какво?
21.12.2018 | 15:00
econ.bg
Колко харчат германците на месец? И за какво?
С колко пари разполагат германците на месец? За какво ги харчат и как разпределят семейния си бюджет?

Колко харчи средностатистическото германско семейство. И за какво? По данни, предоставени на  "Дойче веле" от Федералната статистическа служба, най-голямото перо са разноските за наем и режийни разходи. На това перо се пада над една трета от всички потребителски разходи, които възлизат средно на 2517 евро на домакинство месечно. В тази сума не са включени задължителните застраховки, вноските за частно осигуряване и лихвите по заеми. Не са включени и парите, които германците заделят за "черни дни".

Разходите за храна са под 15% от всички разноски

Непосредствено след жилищните разходи се нареждат разноските за храна, напитки и тютюневи изделия, които влизат в една група, както и разходите за транспорт, включващи и разноските по личните автомобили. По тези две пера германските домакинства харчат на месец средно по 350 евро.

Разходите за храна съставляват около 14% от всички потребителски разноски. Тези сравнително ниски разходи за храна и напитки се обясняват с факта, че нивото на цените на хранителните продукти в Германия е сред най-ниските в ЕС.

На трето място в тази класация се нареждат разходите за свободното време. Германците харчат за развлечения, спорт, културни мероприятия и пр. около 260 евро на месец. Тук не са включени посещенията на барове, ресторанти и други заведения. За бира и кулинарни "развлечения" германците харчат 146 евро на месец. Малко по-ниски са разходите им за битова техника, а за облекло и обувки средностатистическото германско семейство харчи по 110 евро на месец.

Германците харчат най-малко за образование

От статистиката излиза, че най-малко пари се харчат за образование - средно едва 18 евро на месец, което е под 1% от семейния бюджет. Това се дължи вероятно най-вече на факта, че с редки изключения обучението в германските училища и университети е безплатно.

Колко пари остават на едно германско семейство след приспадането на всички тези разходи? Доходите на средностатистическото домакинство, в това число и приходите от лихви и от отдаден под наем недвижим имот, са възлизали през 2017 на около 5400 евро "чисти" пари.

При домакинствата, които живеят само от заплата, тази сума възлиза на 3400 евро. Тоест, след приспадането на всички разходи германските домакинства разполагат със сума между 880 до 2900 евро. В най-добрия случай потребителските разходи на германските домакинства, в това число и разноските за жилище и храна, съставляват 46 процента от доходите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти