Комисията по бюджет и финанси обсъжда Закона за местните данъци
23.04.2019 | 09:20
econ.bg
Комисията по бюджет и финанси обсъжда Закона за местните данъци
На заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание следобед ще се обсъжда Законът за местните данъци и такси след решение на Конституционния съд, че текстът противоречи на основния ни закон

На заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание следобед ще се обсъжда Законът за местните данъци и такси след решение на Конституционния съд, че текстът противоречи на основния ни закон. Възможно е на общините да се наложи да възстановяват местен данък на собственици на имоти в курортните селища. 

Имотите в курортните селища се облагат с по-висока данъчна ставка, ако са второ жилище и не са регистрирани като туристически, според влезлите в сила промени в Закона за местните данъци и такси. Става дума за 5 до 7 на хиляда от данъчната основа за имоти в планинските и морските курорти от национално значение, както и между 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти. 

Върху тези текстове миналата година президентът Румен Радев наложи вето, а след като то бе преодоляно, бе сезиран Конституционният съд. Той от своя страна реши, че става дума за различно третиране и сега председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предлага ставките да станат, както за останалите имоти - между 0,1 до 4,5 на хиляда от данъчната оценка. Тъй като голяма част от собствениците може вече да са платили налога, за да се възползват от 5-процентата отстъпка до края на април, преизчисляването вероятно ще им донесе възстановяване на суми.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти