Компаниите, работещи със „Северен поток“ са заплашени от санкции от САЩ
12.07.2018 | 15:00
econ.bg
Компаниите, работещи със „Северен поток“ са заплашени от санкции от САЩ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък заяви, че не приема ситуация, при която Русия ще получава парични средства от продажбата на газ посредством газопровод за Европа. Това написа той в страницата си в Twitter

Компаниите, работещи със „Северен поток 2“ и други руски експортни тръбопроводи, се намират под заплаха от санкции, съобщават агенция Ройтерс, позовавайки се на говорител на държавния департамент.

„САЩ се обявяват против проекта „Северен поток 2“. Ние не коментираме възможни бъдещи санкции, но дадохме ясно да се разбере, че компаниите, работещи с руските експортни тръбопроводи се занимават с бизнес, който носи риск от санкции“, се казва в изявлението. В замяна на руския газ, САЩ предлагат собственият си LNG със строителство на регазификационни терминали в Европа.

"Смятаме, че (газопроводът) ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност на Европа, предоставяйки на Русия още един инструмент за оказване на политическа принуда на европейските страни, особено на Украйна. Русия разбира, че този проект разделя Европа и го използва да вземе преимущество", добави той.

Пет западни фирми са инвестирали в "Северен поток 2" - германските компании Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък заяви, че не приема ситуация, при която Русия ще получава парични средства от продажбата на газ посредством газопровод за Европа. Това написа той в страницата си в Twitter.

„От момента на посещението ви (в Брюксел) през миналата година, страните членки на НАТО,  в изпълнение на молбата ми изразходваха милиарди долара (за отбрана), но това е н

САЩ изразходват много повече. Защитата на границите на Европа се осъществява лошо! Недопустимо е, че Русия получава долара за газопровод“, написа той, цитиран от ТАСС.

Тръмп от момента на пристигането си във вторник на срещата на НАТО вече на няколко пъти излиза с критика по адрес на тези членове на НАТО , които участват в осъществяването на проекта „Северен поток 2“. Така преди работната закуска с генералния секретар на НАТО, пред журналисти той разкритикува рязко Германия, наричайки я „заложник“ на Русия.

„Крайно обидно е, че Германия сключва газова сделка с Русия, каза той. Ние защитаваме Германия, защитаваме Франция, защитаваме всички тези страни, а между тях има редица държави, които сключват споразумение с Русия за строителство на газопровод“. Според мнението на Тръмп „Германия“ напълно се контролира от Русия.

„След строителството на новия газопровод над 70 % от доставките на природен газ ще идват от Русия“, отбеляза той. Американският лидер в тази връзка напомни, че Германия изразходва за отбрана само 1 % от своя БВП, докато САЩ – почти 3,6 %. В изказването си по време на срещата той поиска от съюзниците си незабавно, а не до края на 2024 г. да увеличат разходите за отбрана до 2 % от БВП. Нещо повече, предложи увеличение на своя военен бюджет до 4 % от БВП. 

Генералният секретар на НАТО от своя страна коментира, че „Северен поток“ не е проблем на организацията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти