Конституционният съд отмени решението отпуските да се чистят до края на 2011 г.
11.11.2010 | 17:25
Конституционният съд отмени решението отпуските да се чистят до края на 2011 г.
До утре решението трябва да бъде подписано от всички съдии, включително и от онези с особено мнение

Конституционният съд (КС) обяви за противоречащи на Конституцията текстове от Кодекса на труда, касаещи отпуските. Това са съобщили за БТА източници в съда.

Решението на КС все още не е подписано от всички съдии.

За противоконституционен е обявен текстът, според който трябваше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г.

Припомняме ви, на 2 август депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов внесе искането спорната разпоредба да бъде отменена. То беше подписано от 51 депутати от БСП и ДПС и беше подкрепено от президента Георги Първанов с мотивите, че отпуските са натрупани права и отнемането им със задна дата е недопустимо, противоречи на Конституцията и на международни конвенции, одобрени от България. Позицията на социалното министерство беше, че с промените не се отнемат права, а се въвежда ред.

КС е приел становището на вносителите на искането.

Според съдиите обаче друг от атакуваните текстове - този, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на Конституцията, съобщи Агенция "Фокус".

До утре решението трябва да бъде подписано от всички съдии, включително и от онези с особено мнение. По информация на БНР те са двама – Румен Ненков и Благовест Пунев. След това то ще бъде качено на сайта на Конституционния съд, когато ще могат да се направят и първите анализи.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти