Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП срещу "третото четене" на бюджета
14.03.2018 | 09:30
econ.bg
Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП срещу "третото четене" на бюджета
Според БСП това значи, че на практика конкретната разпоредба от закона за бюджета е гласувана три пъти. Конституционните съдии обаче не приемат това виждане. Аргументите им ще станат известни по-късно, когато бъде публикувано решението

Не е имало нарушение на конституцията при приемане на закона за бюджета за 2018 г. Това реши единодушно Конституционният съд (КС), като прие, че не е имало разпоредба, гласувана три пъти от депутатите, информира news.lex.bg.

Делото срещу един от текстовете в закона беше образувано по искане на 66 депутати от БСП. Според тях разпоредбата е гласувана три пъти в разрез с основния закон, който предвижда, че законите се приемат на две четения. Става въпрос за чл. 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. "Субсидии и други текущи трансфери", който засяга бюджета на Министерския съвет.

Проектът, внесен от финансовия министър Владислав Горанов, предвижда по това перо да бъдат предвидени 5 млн. лв., а депутатът от БСП Васил Антов предложи сумата е да е 6.13 млн. лв. Идеята му е тези 1.13 млн. лв. отгоре да бъдат дадени за храм-паметника "Cв. Александър Невски" и за манастира "Св. Георги Зограф" на Атон.

Второто четене на въпросния текст в парламента започна на 29 ноември 2017 г. Тогава мнозинството (90 "за", 28 "против", 61 "въздържал се") прие предложението на Антонов. Последва прегласуване, при което то беше одобрено дори с още по-голямо мнозинство – 101 "за", 32 против" и 68 "въздържал се". Тогава, каквато е практиката, на гласуване беше подложен целият чл. 6 от закона за бюджета с включеното в него предложение на Антонов за 1.13 млн. лв. за двата храма, но то не събра мнозинство. Последва искане за прегласуване, но по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов то беше отложено за следващия ден.

На 30 ноември 2017 г. целият чл. 6, с отразеното в него предложение на Антонов отново не събра достатъчно гласове. А при последвалото гласуване беше одобрен бюджетът на кабинета, така както е предложен от финансовия министър.

Според БСП това значи, че на практика конкретната разпоредба от закона за бюджета е гласувана три пъти. Конституционните съдии обаче не приемат това виждане. Аргументите им ще станат известни по-късно, когато бъде публикувано решението.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти