Контейнерен блок-влак спря за първи път край София
17.09.2011 | 17:17
Контейнерен блок-влак спря за първи път край София
До края на годината на терминала на гарата ще бъдат обработени около 400 контейнера

Първият контейнерен блок-влак беше официално посрещнат днес на интермодалния терминал на софийската жп гара Яна. Машината е натоварена с 24 контейнера и пристига от Любляна. До момента през България контейнерни блок-влакове са преминавали само транзитно, поради липсата на работещи интермодални терминали с достатъчен капацитет. С пристигането и обработването на първия блок-влак, София става част от европейската терминална мрежа, свързваща Лион с Истанбул.

"Този тип превози са бъдещето и те получат нужната подкрепа от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, защото колкото по-малко товари се превозват по пътищата толкова по-малко ще бъдат вредите за екологията на страната", каза на посрещането заместник-министърът на транспорта Камен Кичев.

Пристигането на контейнерния блок-влак е в резултат на разработен съвместен проект между дружествата "БДЖ - Товарни превози" и фирма "Еколоджистикс" за нов продукт: превозване на блок-влак с 40-футови контейнери от Любляна (Словения) до Яна (България).

До края на годината на терминала на гара Яна ще бъдат обработени около 400 контейнера, пристигащи от пристанище Копер. Пълният капацитет на терминала ще бъде постигнат поетапно, след приключване на преговорите с още 6 интермодални оператора за обработка на регулярни контейнерни влакове, съобщиха от МТИТС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти