Конфликтът в Украйна заплашва родните ваканционни имоти
10.03.2014 | 20:34
Конфликтът в Украйна заплашва родните ваканционни имоти
Руснаците са основни играчи на пазара, но са притеснени от евентуалните санкции спрямо тях

Евентуално задълбочаване на конфликта в Украйна и санкции за Русия от страна на Европейския съюз (ЕС) и международната общност могат да се отразят много сериозно на българския пазар на ваканционни имоти, чийто основен двигател са руските купувачи.

Това прогнозират експерти от сектора, според които първите индикации за това са вече налице. По думите им руските граждани гледат с притеснение на възможността да бъде спряно издаването на визи за тях от страните-членки на ЕС.

През последната седмица те дори изчакват и забавят сделките. Причините за това биха могли да са различни, но най-вероятната причина са именно евентуалните санкции за Русия, коментират специалистите.

Според тях е важно България да поддържа своята умерена позиция спрямо конфликта и да запази отношенията си в международен план с всички страни. Разбира, се като член на ЕС и НАТО ние сме задължени да се съобразим с всякакъв вид решения.

Бизнесът обаче се надява, че до подобно развитие няма да се стигне. Експертите коментират, че умерената позиция на страната ни и избягването на крайни политически изказвания по отношение на ситуацията в Украйна са ключови за успеха на летния сезон на ваканционни жилища.

По думите им международният конфликт би могъл да се отрази и позитивно на българския пазар на ваканционни жилища, стига да не започне война.

Едната възможност е свързана с поевтиняването на рублата и фактът, че рублата се обезценява и руските граждани, които имат спестявания в местна валута, могат да потърсят възможност да „спасят“ парите си. Вследствие на това те могат да ги вложат в сигурни активи, каквито са българските имоти, коментират експерти.

Дори и при по-слаба рубла имотите тук са достатъчно поевтинели през последните години, за да бъдат широкодостъпни за руските купувачи, казват експертите, цитирани от вестник "24 часа".

Според участниците на пазара руските клиенти са определящи за българския пазар на ваканционни имоти, а до голяма степен и за туризма.

Данните на брокери и инвеститори обаче сочат, че във ваканционни имоти напоследък има нова тенденция на пазара. Все повече руски туристи, купувачи на такива жилища на Българското Черноморие, търсели опции за развиване на бизнес у нас.

Понякога руснаците освен имот за живеене купували и земеделска земя и правели оранжерии от около стотина декара. Други пък имали рекламни агенции в родината си и отваряли офиси у нас, защото персоналът тук е по-добре обучен, а и излиза по-изгодно Има и собственици на студиа за красота, които, освен че купуват жилища, наемат площи във ваканционните комплекси и предлагат масажи.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти