Кризата не подминава и китайските богаташи
25.09.2012 | 11:18
Кризата не подминава и китайските богаташи
Благосъстоянието на половината от топ 1000 най-заможните хора в страната е намаляло

Китайските богаташи, или поне една част от тях, са усетили влиянието на икономическата криза, съобщава „Би Би Си“. За това свидетелстват статистики за имуществото на успешните милионери в комунистическата държава, изведени в Hurun.net.

В Китай има общо 251 души, които имат благосъстояние над 1 милиард долара, което е с 20 по-малко от броя им през 2011 година. Все пак числеността им е значителна, имайки предвид нищожната бройка на богаташи – 15, през 2006 г. През 2012 г. за пръв път от седем години насам милиардерите в Китай намаляват.

Китайската икономика претърпява доста силно забавяне през последните месеци и това е изиграло немалка роля за натрупалите сериозно състояние. Икономическият растеж в страната се е понижил до 7,6% в сравнение с изминалата 2011 година.

От целия топ 1000 на най-богатите хора в страната, съставен от Hurun, половината регистрират спад в своето благосъстояние.

На лидерското място за втори път през последните три години е Зонг Кингху. 67-годишният бизнесмен, който е собственик на компанията за напитки Wahaha, има 12,6 милиарда долара в авоарите си. Интересен факт е, че в класацията са поместени и двама микроблогъри, всеки от тях разполагащ с над 10 милиона последователи. Това са Янг Лан (198 позиция с 1,1 милиарда долара) и Пан Шиуи (32 място с 3 милиарда долара).

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти