Кризата сериозно е ударила британците
23.10.2012 | 16:50
Кризата сериозно е ударила британците
Доходът на глава от населението е намалял с 13,2 от 2008 г. до 2012 г.

Комплексното влияние на дълбоката рецесия и високата инфлация е намалило благосъстоянието на британците с повече от 13% в сравнение с нивата преди световната финансова криза. Това показват новоизнесени данни на британското правителство, цитирани от в. „Гардиън“.

Според Националното статистическо бюро в Лондон ударът върху стандарта на живот на хората във Великобритания вследствие на лошата икономическа обстановка е почти двойно по-голям от спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Чистият национален доход* на глава от населението, смятан за най-добрия показател за изчисляване на благосъстоянието, се запазва на стабилни нива през ранния етап на рецесията. След това обаче започва тенденция на спад заради свиването на бюджета на домакинствата в следствие на увеличените цени, сочи докладът.

Доходът на човек пада с 13,2% за периода от първото тримесечие на 2008 г., когато се наблюдава икономически растеж, до второто тримесечие на 2012 г., маркирано от рецесия. За същия периода БВП на глава от населението намалява със 7%.

По последни данни икономиката на Великобритания се свива с 0,4% през вторите три месеца на тази година.

*Чист национален доход – чистият национален продукт минус косвените данъци. Чистият национален продукт се получава от стойността на произведените материални блага и осъществените услуги минус амортизациите.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти