Кристалина Георгиева: За мен е чест да съм кандидатът на ЕС за шеф на МВФ
03.08.2019 | 10:10
econ.bg
Кристалина Георгиева: За мен е чест да съм кандидатът на ЕС за шеф на МВФ
Изборът на българката е поредно доказателство за раздора между Берлин и Париж, коментират германските медии

Бившият български еврокомисар Кристалина Георгиева е кандидатът на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд, решиха снощи финансовите министри от съюза. Тя спечели надпреварата срещу бившия председател на еврогрупата - холандеца Йерун Дейселблум, сред като другите трима кандидати се оттеглиха преди това, съобщава БНР.

В Туитър Георгиева написа, че за нея е чест да бъде кандидатът на Европейския съюз, както и че излиза в административен отпуск от поста на главен изпълнителен директор на Световната банка.

През цялата си над 70-годишна история Международният валутен фонд е бил оглавяван от европейци.

Досега начело беше французойката Кристин Лагард, която ще стане председател на Европейската централна банка. Очаква се големите световни сили да излъчат свои кандидати за ръководител на МВФ до септември, а кой ще заеме поста ще стане ясно на 4 октомври.

Издигането на европейски кандидат за овакантения директорски пост в Международния валутен фонд отново демонстрира, колко разединен е ЕС. Това е водещият коментар на някои влиятелни западноевропейски издания по повод номинирането на Кристалина Георгиева за поста.

Като поредно доказателство за раздора между Берлин и Париж определят германските медии номинацията на Кристалина Георгиева за директор на МВФ. Франция издигна кандидатурата на българката, а Германия застана зад бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум.

За първи път 28-те финансови министри трябваше да гласуват два пъти, след като до сега винаги са успявали да постигнат компромис, припомня „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Решението бе постигнато след седмици на преговори, които изглеждаха в задънена улица, и последвал 12-часов маратон“, информира CNBC. А влиятелното икономическо издание „Витшафтсвохе“ нарече процедурата „бламирането на Европа“.

Медиите не се съмняват в качествата на Кристалина Георгиева и припомнят по-важните стъпки в кариерата ѝ. Особено добро впечатление тя е оставила с работата си като зам.-председател на Европейската комисия с ресор бюджет, където е доказала характер, коментира „Файненшъл таймс“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти