Кузман Ганчев е тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов"
04.10.2011 | 14:49
Кузман Ганчев е тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов"
Наградата се връчва за девети пореден път за принос в областта на информационните технологии и информационно общество в България

Носител на наградата „Джон Атанасов" тази година е д-р Кузман Ганчев, информира пресцентърът на Президентството. Наградата, която е учредена през 2003 г., се връчва за значим принос в развитието на компютрите, информационните технологии и информационното общество в България.

Кузман Ганчев, роден през 1981 г. в София, завършва компютърни науки в Swarthmore College – Пенсилвания, със степен бакалавър, като е отличен със специална награда за висок успех. Той притежава и магистърска степен от Университета в Пенсилвания, където през 2010 г. защитава успешно и докторската си дисертация в областта на машинното самообучение с приложение в компютърната лингвистика.

През 2008 г. и 2009 г. е гостуващ научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на Българската академия на науките (БАН). Младият учен освен това води курс на тема "Линейни модели в машинното самообучение" в Магистърската програма по изкуствен интелект на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. През 2011 г. е в програмния комитет на семинара по "Извличане на информация и знания", който се провежда в Хисаря. От есента на 2010 г. е на работа в компанията Google.

Носителят наградата през 2011 г. е автор е на софтуерен пакет за машинно самообучение, който в момента се използва във фирмата Онтотекст AД, София, за анализ на биомедицински текст. Други подходи и конкретни системи, разработени от него или с негово участие, се използват в американските компании TrialPay Inc. и Bank of America.

Заедно с връчването на наградата „Джон Атанасов“ държавният глава връчи за втори път тази година Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България и наградата “Джон Атанасов - за ученици. Носители са съответно Хараламби Хараламбиев и Румен Христов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти