Летящи над Европа руски изтребители вдигнаха НАТО в бойна готовност
30.10.2014 | 13:27
Летящи над Европа руски изтребители вдигнаха НАТО в бойна готовност
Над Черно море са засечени 4 бомбардировача, потвърдиха от Алианса

Необичайно висока активност на руски военни изтребители, преминаващи през въздушното пространство на европейски държави, вдигна НАТО в бойна готовност. От организацията съобщават, че през последните дни са идентифицирани четири групи руски военни самолети, които са извършили полети над Черно море, Балтийско море и Северно море.

В съобщение на НАТО се казва още, че нито един от самолетите не е изпълнявал редовен полет и не е поддържал връзка с гражданските авиационни власти.

Според информация на Алианса норвежки фалкони F-16 са прехванали осем самолета на федерацията в района на Северно море. Част от тях са се върнали обратно към Русия, но два бомбардировача Tu-95 са продължили и са били засечени от португалски изтребители. Двата самолета са били прихванати и от британски изтребители, тъй като са летели над Атлантическия океан.

Над Черно море радарите на НАТО са засекли четири бойни самолета в следобедните часове на 29 октомври, в това число два бомбардировача Tu-95 и два джета Su-27. Полетите са прихванати от изтребители на турските военновъздушни сили.

Редица руските самолети са засечени над Балтийско море също в следобедните часове на 29 септември. В това число влизат два изтребителя MIG-31, два Su-34, един Su-27 и два Su-24. В отговор на това са призовани намиращи се в района португалски бойни самолети. От НАТО съобщават още, че седем руски изстребителя са били прихванати и на 28 октомври. Те са летели също над Балтийско море в близост до Финландия и са вдигнали в бойна готовност германски изстребители.

От Алианса изтъкват, че предприетите от военните самолети на организацията действия са част от стандартна процедура, когато неидентифицирани изтребители навлязат във въздушното пространство на НАТО. Въпреки това обаче подобни полети са потенциален риск за гражданската авиация, имайки предвид, че руските самолети често не използват системите за комуникация. Това означава, че авиацонните администрации не могат да забележат тези полети и да гарантират, че пътнически самолети няма да попаднат на техния път.

Представител на Алианса е заявил пред CNN, че най-вероятно става въпрос за руски учения.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти