Лидерите на Г-7 се ангажираха с по-тясно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността
15.05.2017 | 11:25
econ.bg
Лидерите на Г-7 се ангажираха с по-тясно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността
В изявлението след срещата се посочва, че фискалната политика трябва да се използва за подпомагане на създаването на работни места

Финансови лидери на седемте водещи световни икономики обещаха засилено сътрудничество в борбата с киберпрестъпността и потвърдиха досегашния си ангажимент да не използват местните валути, за да получат конкурентно предимство, но в същото време те запазиха своята предпазлива формулировка относно международната търговията, показва комюникето след срещата на Г-7, проведена в края на миналата седмица в Италия. 

Финансови министри и управителите на централни банки на САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Италия и Великобритания се срещнаха в петък и събота в италианския град Бари, за да обсъдят световната икономика, борбата с финансирането на тероризма, киберсигурността и данъчната политика. В заключителното комюнике на срещата се посочва, че седемте страни ще използват всички политически инструменти - фискални, структурни и парични - за стимулиране на икономическия растеж в световен план, съобщава агенция Ройтерс. 

Финансовите лидери на Г-7 обещаха да засилят сътрудничеството си в борба с киберзаплахите на фона на глобалната мащабна онлайн хакерска атака в края на миналата работна седмица, при която бяха зарази стотици хиляди компютри в около 150 страни по целия свят. 

В изявлението след срещата се посочва, че фискалната политика трябва да се използва за подпомагане на създаването на работни места, като в същото време държавният дълг трябва да се поддържа в устойчиво ниво, а паричната политика трябва да подпомага икономическата дейност, без обаче това да подхранва една по-силна инфлация. Ние отново потвърждаваме нашите съществуващи ангажименти към пазарно-ориентирани обменни курсове на страните от Г-7 и се консултираме внимателно по отношение на действията, предприемани на валутните пазари, се посочва в комюникето. 

Ние отново потвърждаваме, че нашите фискални и парични политика са били и ще останат ориентирани към постигането на целите на нашата вътрешна политика, използвай наличните вътрешни инструменти и няма да провеждаме политики на обменните курсове с конкурентни цели, заявяват финансовите лидери на Г-7, подчертавайки значението за отказа от т.нар. “конкурентна девалвации“ на техните валути. За разлика от комюникето на лидерите на Г-7 от 2016-а година обаче, срещата в Бари не одобри свободната търговия и не отхвърли протекционизма, отразявайки по този начин натиска от Съединените щати и от американският президентът Доналд Тръмп, който сигнализира многократно за своя скептицизъм относно съществуващите и бъдещите сделки за свободна търговия. 

В същото време финансовите лидери на Г-7 потвърдиха линията, одобрена през март от по-широката група, известна като Г-20, в която се казва: Ние работим за засилване на приноса на търговията към нашите икономики. С оглед на глобалната кибератака в петък, довела до инфектирането на стотици хиляди компютри в близо 150 страним, финансовите лидери на Г7 заявиха: Ние оценяваме, че киберинцидентите представляват нарастваща заплаха за нашите икономики и че са необходими подходящи политически и икономически отговори на тази заплаха. 

В тази връзка те призоваха за споделени общи практики, за да се откриват бързо всички уязвими места в световната финансова система и подчертаха значението на ефективните мерки за оценка на киберсигурността сред отделните финансови фирми и за нивото на сигурност. Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви пред репортери, че дискусиите относно киберпрестъпността, които бяха насрочени още преди кибер атаките в петък, са били “за съжаление много навременни“.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти