Лидерите на Г20 обсъждат мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари
15.11.2014 | 11:29
Лидерите на Г20 обсъждат мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари
Очаква се да бъде приет план за действие за увеличаване на БВП с 2% до 2019 г.

Мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари е сред основните  теми, която ще бъде обсъдена на Деветата среща на върха на страните от Г20. Форумът се провежда в австралийския град Бризбейн.

Очаква се на срещата  да бъде приет план за действие за увеличаване на брутния вътрешен продукт на Г-20 с 2% до 2019 г. и създаване на хиляди нови работни места. Сред водещите теми ще бъдат и борбата срещу групировката "Ислямска държава" и подпомагането на най-засегнатите от ебола страни, както и климатичните промени.

Преди дни американският държавен глава Барак Обама обяви, че САЩ ще дари 3 милиарда долара за подпомагане на бедните държави в приспособяването към климатичните промени.

Паралелно с общите срещи, ще се водят и редица двустранни разговори.

Тема на срещите на руския президент Владимир Путин с френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел ще бъде кризата в Украйна. На форума обаче не е предвидена среща между Путин и Обама.

Преди форума руският президент обвини САЩ в „грубо нарушаване” на духа на международното сътрудничество, което трябва да движи групи като Г-20. В интервю за агенция ИТАР-ТАСС Путин заяви, че санкциите срещу Русия подриват цялата система на международните икономически отношения.

„Руската агресия в Украйна застрашава целия свят, както видяхме в ужасяващия случай с унищожаването на малайзийския Боинг“, заяви американският президент Барак Обама на форума на Г-20 в Австралия.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков отговори, че страната му работи за стабилизацията на Украйна. Разследването за катастрофата на Боинга край Донецк, при която загинаха близо триста души, се бави изкуствено, не без участието на Съединените щати, заяви руският дипломат.

На държавите от Г-20 се падат между 85 и 90 процента от глобалния вътрешен брутен продукт и четири пети от международната търговия, информира БНР. В страните от организацията живеят две трети от населението на света.

Междувременно стана ясно, че лидерите на издигащите се икономически сили - Китай, Индия и Бразилия, са се обявили за отмяна на западните санкции срещу Русия, заяви представител на Кремъл.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти