Лидерите на ЕС обсъждат икономическия растеж и заетостта

01.03.2012 | 08:52
по статията работи: Лили Бончева
Предстои пореден кръг дискусии за приемането на България и Румъния в Шенген
Лидерите на ЕС обсъждат икономическия растеж и заетостта
Снимка: Sxc.hu

Днес и утре в белгийската столица Брюксел ще се проведе заседание на Европейския съвет. На него европейските лидери ще се фокусират върху мерките за насърчаване на икономическия растеж и заетостта.

Българската позиция за срещата на върха беше одобрена от Съвета по европейските въпроси на 27 февруари 2012 г., съобщи правителствената пресслужба.

България подкрепя петте приоритета, идентифицирани в Годишния преглед на растежа за 2012 г. и преди всичко провеждането на диференцирана и благоприятстваща растежа фискална консолидация. България също така подкрепя посланията, че е необходимо допълнително ускоряване на приложението на подкрепящите растежа инициативи и предложения на равнище ЕС с оглед на по-бързо възстановяване на икономическия растеж.

Европейският съвет ще обсъди най-добрите практики и изпълнението на специфичните по страни препоръки, както и на ангажиментите на държавите-членки, участващи в Пакта "Евро плюс”, като подчертае необходимостта от ускоряване на реформите. В тази връзка България декларира, че стриктно изпълнява поетите ангажименти съгласно Пакта "Евро плюс”, които са подробно дефинирани в Националната програма за реформи (2011-2015 г.) и в Конвергентната програма (2011-2014 г.). Стриктно следваме и поетите ангажименти в изпълнение на препоръките, получени в рамките на Европейския семестър, коментират от пресслужбата на кабинета.

По отношение на ангажиментите по Пакта "Евро плюс” координацията на данъчните политики задължава държавите-членки да участват в структурирани дискусии по въпроси, свързани с данъчната политика, най-вече за осигуряването на обмен на добри практики, избягване на вредните практики и за обсъждане на предложения за борба с данъчните измами и укриването на данъци. България отново заявява, че прякото данъчно облагане остава национална компетенция.

Европейският съвет ще обсъди и въпроса за предоставяне на статут на страна-кандидат за членство в ЕС на Сърбия на основата на заключенията на Съвет "Общи въпроси” от 28 февруари т. г. България подкрепя Сърбия да получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС. Това ще постави началото на нов, ключов етап от интеграцията на Сърбия в европейските структури, който ще има своето важно значение и за приобщаването към ЕС на целия регион на Западните Балкани. Това е и най-добрата гаранция за правата на нашите сънародници в тази страна. Напредъкът на Сърбия ще потвърди перспективата за всички страни от региона, които желаят да се присъединят към ЕС.

Деликатната тема за увеличаване на средствата в Европейския спасителен фонд няма да се обсъжда, очаква се въпросът да бъде решен по-късно този месец.

Още в четвъртък вечер предстои пореден кръг дискусии за приемането на България и Румъния в Шенген – темата е поставена в дневния ред от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Въпреки очаквания натиск от него и от страна на някои държавни и правителствени ръководители, най-оптимистичните прогнози са Холандия да назове месец юли като евентуален срок за преосмисляне на позицията си.

Преди заседанието, премиерът Бойко Борисов ще участва в традиционния работен обяд на Европейската народна партия. По-късно министър-председателят ще се включи и в откриването на живописна изложба по случай националния ни празник в централата на Европейската комисия.

Председателят на БСП и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също е в Брюксел за дискусии по позициите на европейската левица за срещата на върха.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...