Липсва базова финансова грамотност при учениците
11.10.2016 | 15:50
econ.bg
Липсва базова финансова грамотност при учениците
Данните сочат, че около 70 на сто от гимназистите не разбират ефекта на инфлацията и реалния лихвен процент

Повече от половината от учениците в гимназията не знаят колко е минималната работна заплата, 80 на сто от тях нямат представа за размера на осигуровките и данъците, които се удържат от заплатата. Това сочат данните от проучване за финансовата грамотност на учениците. Изследването е направено сред над 5 хиляди и 200 ученици от различни по вид училища във всички области на страната, информира БНР. 

Данните сочат, че около 70 на сто от гимназистите не разбират ефекта на инфлацията и реалния лихвен процент. Половината от тях не преценяват правилно промоции от типа „купи едно и получаваш второто на половин цена“. 

Една пета от учениците в прогимназията определят кредита като доход и смятат, че нетната заплата е по-голяма от брутната. 

Половината от тях мислят, че няма разлика между дебитна и кредитна карта. Основните изводи от изследването са, че липсват познания за печеленето на пари и базова финансова грамотност. 

Препоръките са, да се въведе предприемаческо образование, а децата да се ограмотяват финансово чрез опит, като това включва учители и родители.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти