Липсва интерес към "БДЖ-Товарни превози"
26.06.2012 | 10:20
Липсва интерес към "БДЖ-Товарни превози"
Крайният срок за подаване на офертите е 5 юли

Няма официален интерес към приватизацията на "БДЖ-Товарни превози". Десет дни преди изтичането на крайния срок - 5 юли, нито един кандидат не е купил тръжни документи. За това информира в. "Стандарт", позовавайки се на информация на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Дори единственият кандидат, който публично обяви интерес - руската държавна жп компания ОАО РЖД, се е отказал. Зам.-директорът на компанията Валерий Решетников преди седмица заяви, че най-голямата жп компания в света има интерес към българската и гръцката железница в пакет, в рамките на развитието на транс-Евразийския коридор. След изборите в Гърция обаче явно РЖД е преосмислила интересите си на Балканите, коментира жп експерти.

Липсата на интерес от руската компания беше потвърдена и от транспортния министър Ивайло Московски, който заяви: "Дочувам слухове, че водещ играч в приватизацията ще бъде руски инвеститор, но информацията не е потвърдена. При всички положения очакваме предложения и от Китай, и от Турция". От АСПК не потвърдиха подобен интерес.

"Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ "Товарни превози", защото е един от ключовите елементи в плана за преструктуриране на железниците", каза министърът. Ръководството на БДЖ очаква от раздържавяването 200 млн. лв. приход и отписване на 100 млн. лв. дълг.

На 12 юни АПСК обяви публично конкурса за продажбата на 2 325 087 дяла, представляващи 100% от капитала на „БДЖ – Товарни превози” АД, София. Дъщерното дружество на жп превозвача трябва да бъде продадено на един етап, информират от агенцията.

Евентуалният стратегически инвеститор ще трябва да отговаря на няколко изисквания. Сред тях са - приходи в размер на минимум 400 млн. евро. (за последните 3 финансови години, за които има изготвени одитирани годишни финансови отчети), както и да запази сегашната дейност на "Товарни превози" за следващите 10 г.

Критериите, по които ще се оценяват офертите, са:

  • размер на предлаганата от участниците покупната цена – 70 точки;
  • размер на предложените от участниците инвестиции – 30 точки.
Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти