МАЕ: Глобалното потребление на петрол ще бъде по-силно от очакваното
10.02.2017 | 16:25
econ.bg
МАЕ: Глобалното потребление на петрол ще бъде по-силно от очакваното
Предлагането на петрол се е свило с 1,5 млн. барела дневно в началото на годината

Международната агенция по енергетика (MAE) прогнозира по-силно от очакваното търсене на петрол в глобален план през настоящата година и в същото време отбеляза, че споразумението между ОПЕК и някои други водещи производители е довело до рязко намаляване на добивите през януари с 1,5 млн. барела на ден.

В своя редовен месечен доклад базираната в Париж важна енергийна организация прогнозира нарастване на търсенето на петрол в световен план през 2017-а година с 1,4 млн. барела дневно при предишна прогноза за повишение с 1,3 млн. барела.

Според МАЕ глобалното петролопроизводство през януари се е свило с цели 1,5 млн. барела на ден в резултат на постигнатото в края на миналата година споразумение за ограничаване на производството, целящо да ускори процеса по ребалансиране на пазара на ценното гориво. 

Страните - членки на ОПЕК са съкратили в началото на годината производството си с 1 млн. барела на ден до 32,06 млн. барела дневно, изпълнявайки на 90% поетия ангажимент за съкращаване на добивите през първите шест месеца на 2017-а година. От останалите съкращения за 500 хил. барела най-голям дял има Русия, посочва МАЕ. 

Международната агенция по енергетика също така отбелязва, че през последното тримесечие на 2016-а година членовете на ОПЕК са намалили петролните си складови запаси с близо 800 хиляди, като това представлява техен най-солиден спад от три години насам. 

Базираната в Париж енергийна организация каза, че ако януарските производствени нива се запазят и занапред, намаленото производство в комбинация с добрия растеж на търсенето би трябвало да помогнат за ограничаване на рекордните петролни стокови излишъци през следващите шест месеца с около 600 хил. барела на ден.

В същото време обаче МАЕ прогнозира, че производството на петрол от страните извън ОПЕК ще нарасне с 400 хил. барела на ден през 2017-а година, като само комбинираният растеж на производството в САЩ, Бразилия и Канада може да достигне 750 хил. барела на ден.

Докладът на Международната агенция по енергетика допринася през днешната търговия за скок на петролните цени с около 1%. Фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през март поскъпват с 0,87% към 53,50 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент с доставка през април - с 1,01% към 56,21 долара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти