МАЕ прогнозира дефицит на петролния пазар през второто тримесечие на 2018 г.
19.03.2018 | 12:40
econ.bg
МАЕ прогнозира дефицит на петролния пазар през второто тримесечие на 2018 г.
Венецуела може да стане ключовата страна, която ще тикне пазара към дефицит на петрол през 2018 г.

Венецуела може да стане ключовата страна, която ще тикне пазара към дефицит на петрол през 2018 г. Това става ясно от поредния отчет на Международната агенция за енергетика (МАЕ.).

Добивът във Венецуела демонстрира ускорен спад и ако той не бъде компенсиран от доставки от други производители, то латиноамериканската страна може да стане последният елемент, който ще подтикне пазарът към дефицит“, се казва в отчета на агенцията.

Според МАЕ през февруари, добивът във Венецуела е спаднал с още 60 хил. барела на ден.

Освен това сред страните с нестабилен добив, според МАЕ са либия и Нигерия. „В Либия се наблюдава един скромен ръст на предложенията през февруари до 1,02 млн. барела на ден, така че не може да се говори за стабилност, въпреки че честотата сериозността на прекъсванията на производството намаляват, а темповете на ръст на производството се запазва“, отбелязват от МАЕ. 

Според прогнозата на агенцията, ако добивът на ОПЕК се запази на настоящите нива, то дефицит на пазара на петрола може да има още през второто тримесечие на 2018 г.

„Смятаме, че добивът на петрол от ОПЕК през цялата 2018 г. ще остане на същото ниво, като се има предвид, че през първото тримесечие леко ще нараснат търговските запаси, а през останалия период от годината на пазара ще  има дефицит“, се казва в отчета.

В същото време от МАЕ отбелязват, че балансирането на пазара на петрол продължава, а „ключовите индикатори – търсенето и предложенията стават все по-равни, търговските запаси от петрол и петролни продукти в страните от ОИСР намаляват все повече до средностатистическото значение“, отбелязват от МАЕ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти