МВФ очаква забавяне на икономическия растеж у нас в средносрочен план
16.09.2016 | 16:30
econ.bg
МВФ очаква забавяне на икономическия растеж у нас в средносрочен план
Ръководителят на мисията на МВФ в България обърна внимание на проблемите, свързани с все по- трудното намиране на квалифициран персонал от фирмите

Международният валутен фонд очаква забавяне на икономическия растеж в България в средносрочен план. Докато за тази година мисията, ръководена от Реза Бакир, повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната до 3 на сто, в средносрочен план очаква забавяне на растежа до 2,5 на сто заради недостатъчните структурни реформи. 

Тази година дефицитът в бюджета може да е под един процент, а догодина да има малко увеличение заради засилването на европейските програми, но това няма да е проблем, смята ръководителят на мисията Реза Бакир. В по дългосрочен план обаче има рискове, като например: Възможни притеснения, свързани с втория стълб на пенсионната система.

Става дума за възможността за преместване на партиди от втория стълб към първия, който е част от общественото осигуряване. В дългосрочен план това може да доведе до допълнителен натиск върху бюджета. Ръководителят на мисията на МВФ в България обърна внимание на проблемите, свързани с все по- трудното намиране на квалифициран персонал от фирмите. 

И още - предприятията не са равномерно разпределени в страната, което пречи на растежа, а сивата икономика и корупцията остават проблем номер едно: Корупцията не просто създава проблеми в много други сфери, но също има влияние и върху икономическия растеж.

Това е сектор, в който трябва да се положат повече усилия. Тук става дума не само за антикорупционно законодателство, но и за неговото ефективно прилагане. Банковата система е в добра кондиция, а стрес тестовете и реформите в БНБ показват подобрение в сектора, въпреки това може да се направи още, например да се продължи намаляването на дела на обслужваните кредити.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти