МИ-5 в битка с "удивителни" нива на кибератаки
26.06.2012 | 12:00
МИ-5 в битка с "удивителни" нива на кибератаки
Според разузнаването отделни държави и престъпници стоят зад нападенията

Британското разузнаване МИ-5 работи върху предотвратяването на "удивителни" нива на кибератаки, насочени срещу промишлеността на Обединеното кралство. Това заяви шефът на организацията Джонатан Евънс.

В първата си публична реч от две години насам той предупреди, че интернет "уязвимостта" на страната се използва както от отделни престъпници, така и от цели дъжави. По думите му атаките са заплаха за целостта на информацията.

Еванс предупреди, че Олимпийските игри в Лондон са "привлекателна мишена за терористични групи”, но обясни, че подготовката за обезпечаването на сигурността е добра. По тази причина Олимпиадата не би била лесна мишена, въпреки че “без съмнение някои терористични мрежи са подготвяли извършване на нападение", каза Евънс.

В речта си от вечерта на 25 юни, Евънс говори за усилията на МИ-5 за справяне с "промишления мащаб на процесите, в които участват хиляди хора, въвлечени както чрез финансиран от държави кибершпионаж, така и чрез организираната киберпрестъпност".

"Мащабът на това, което се случва, е изумителен", коментира Евънс. "Това е заплаха за целостта, поверителността и наличността на правителствена информация, но също и за бизнеса и за академичните институции", обясни шефът на МИ-5.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти