МО предлага нов начин за формиране на заплатите на военните
11.09.2018 | 15:15
econ.bg
МО предлага нов начин за формиране на заплатите на военните
Според министъра на отбраната новият начин за формиране на заплати ще постигне по-точен баланс за заплатите спрямо званието, длъжността и образованието

Министерството на отбраната предлага заплатите на военните да зависят от степента на компетентност и отговорност, съобразно разположението на длъжностите им в йерархията и присвоените им военни звания. Предложението е публикувано за обществено обсъждане.

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, новият начин за формиране на заплати ще постигне по-точен баланс за заплатите спрямо званието, длъжността и образованието. За формирането на заплатата важни ще са квалификацията, степента на отговорност, професионалният опит, физическото и психическото натоварване.

Така ще бъдат привлечени специалисти и военната професия ще бъде по-конкурентна на пазара на труда, пише още в мотивите. Според предложените текстове това ще стимулира и военните да изпълняват задълженията си по-качествено.

Срокът за обществено обсъждане изтича след няколко дни. Предложението трябва да бъде внесено за обсъждане в Министерския съвет, но за да стане факт, трябва да мине и през парламента. Промените трябва да бъдат отчетени при структурирането на бюджета за 2019 година.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти