МРРБ: При 27 санирани блока е имало нарушения
06.06.2017 | 14:55
econ.bg
МРРБ: При 27 санирани блока е имало нарушения
Министерството и общината веднага започват проверка на инцидента в Благоевград

До момента при изпълнението на програмата за саниране на панелките са били засичани не едно и две нарушения. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по повод срутилото се скеле при изпълнение на такъв проект в Благоевград по-рано днес.

"При близо 400 завършени сгради по програмата за саниране и още 597, които са в изпълнение в момента, към края на миналата седмица имахме такива 27 сигнала. Но част от тях не стигат до МРРБ, а до общините, които предприемат съответните мерки, за да бъдат отстранени нарушенията", обясни Крумова, която участва в конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от "Новините Груп".

Тя обаче отбеляза, че част от сигналите за проблеми стигат само до медиите, което не е правилно. Те трябва да бъдат подавани към съответните органи, за да може да се реагира от тяхна страна. "Разчитаме на активната позиция на гражданите и те да изпращат на нас сигналите, ако имат притеснения по отношение на изпълнението на проектите", призова Крумова

Конкретно по повод инцидента в Благоевград от днес, зам.-министърът обеща МРРБ веднага да направи проверка. "Ще я направим. Както и при всеки един от постъпващите такива сигнали, веднага започваме проверка съвместно с общината. Като това е първата стъпка. Ние сме в постоянна комуникация с местните власти. А когато имаме повод да смятаме, че от страна на общината има не достатъчно добро отношение към проблема, извършваме и собствена проверка", обясни още Крумова.

Според нея контролът по изпълнението на проектите за саниране в близко бъдеще ще бъде увеличени. "Със сигурност може да се въведат още по-строги мерки по отношение на изпълнението на санирането. В момента се оценява какви точно да бъдат те", обясни Крумова.

Но допълни, че реално и към момента всички участници в строителния процес имат своите отговорности. "Нашите проверки на базата на получени сигнали в голяма степен показват, че всеки един от участниците строители и надзор по принцип изпълнява качествено дейностите си", каза Крумова. Тя призна обаче, че все пка е имало и отклонения. Но подчерта, че затова има и органи като ДНСК, които правят проверки и когато има основание.

"Нашите проверки установяват също, че повечето сигнали са за нарушения в хода на изпълнението, т.е. при неприключили проекти за саниране. Които се отстраняват преди завършването на строителните дейности и преди издаването на акт 16", обясни още Крумова.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти