Мадрид даде 8 дни на Каталуня да се откаже от независимостта
12.10.2017 | 15:00
econ.bg
Мадрид даде 8 дни на Каталуня да се откаже от независимостта
След като активира чл. 155 от конституцията, който дава това право на националните власти, премиерът Мариано Рахой вероятно ще свика извънредни избори в Каталуня

Каталунските власти имат осем дни да се откажат от обявяването за независимост, в противен случай Мадрид ще отмени автономността на региона и ще го управлява пряко. Това е предупреждението на испанските власти, съобщава агенция "Ройтерс".

Този ход би могъл да задълбочи конфронтацията, но и да доведе до изход от най-голямата политическа криза на Испания след провала на опита за военен преврат през 1981 г.

След като активира чл. 155 от конституцията, който дава това право на националните власти, премиерът Мариано Рахой вероятно ще свика извънредни избори в Каталуня.

Във вторник правителството в Барселона подписа декларация за независимост, но премиерът Карлес Пучдемон отложи гласуването ѝ в парламента и влизането ѝ в сила. В сряда Рахой заяви, че е поискал каталунските власти да отговорят обявили ли са формално независимост. Ако потвърдят, че е така, заявлението им ще отвори пътя за активиране на чл. 155.

По-късно Рахой уточни пред парламента, че крайният срок за отговор е понеделник сутринта. Ако Пучдемон потвърди независимостта, той ще има още три дни да оттегли обявлението, преди в четвъртък сутринта Мадрид да се позове на чл. 155 и да започне процедура за отнемане на автономията на Каталуня.

Това поставя Пучдемон в опасна ситуация – ако каже "да", централното правителство ще се намеси; ако каже "не", ще изгуби подкрепата на крайнолявата партия "Кандидатура за народното единство" CUP, която поддържа неговото правителство на малцинството.

"Рахой има две цели: ако Пучдемон продължи да се изказва неясно, движението за независимост ще се разцепи още; ако защити декларацията, Рахой ще може да приложи член 155", коментира Антонио Барозо, зам.-директор в лондонската консултантска фирма Teneo Intelligence. "Във всеки случай Рахой цели първо да възстанови върховенството на закона в Каталуня, а това може в даден момент да доведе до предсрочни избори там."

Междувременно лидерът на социалистите Педро Санчес обяви, че ще подкрепи премиера в изработването на конституционна реформа, която да промени положението на Каталуня в рамките на Испания. Властите в Барселона още не са отговорили на това предложение.

Макар речта на Пучдемон да разочарова привържениците на независимостта, тя бе посрещната с облекчение от финансовите пазари и Европейския съюз. Служител от ЕС коментира пред агенция "Ройтерс", че каталунският лидер "явно е послушал съвета да не прави нищо необратимо". Брюксел не отвръща на призивите на Барселона да посредничи в кризата с мотива, че проблемът е вътрешен за Испания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти