Мадрид обмисля да даде на Каталуня по-голяма финансова автономия
21.11.2017 | 15:30
econ.bg
Мадрид обмисля да даде на Каталуня по-голяма финансова автономия
През 2012 г. бившият премиер Артур Мас дори предложи нов пакт, който щеше да засили финансовите правомощия на Барселона, но Мадрид го обяви за неподходящ в разгара на икономическа криза и го отхвърли

Мадрид обмисля възможността да даде на регионалното правителство в Каталуня повече правомощия да събира и управлява данъчните си приходи по система, подобна на тази в Страната на баските или Навара, твърдят високопоставени източници от управляващата в Мадрид Народна партия, цитирани от в. "Гардиън".

Според тях на фона на съпротивата в партията срещу проведения на 1 октомври референдум за независимост (който отприщи най-голямата криза за испанската демокрация) Мадрид отново допуска възможността за начало на преговорите за "нов фискален пакт", който ще позволи по-добър контрол на Барселона върху финансите в автономната област. Фискалната несправедливост, за която говореха няколко поредни каталунски кабинета, беше един от поводите за допитването. През 2012 г. бившият премиер Артур Мас дори предложи нов пакт, който щеше да засили финансовите правомощия на Барселона, но Мадрид го обяви за неподходящ в разгара на икономическа криза и го отхвърли.

"Ако каталунците искат фискален пакт, сме готови да го обсъдим... Страната на баските и Навара сами събират данъците си. Имат собствена система, срещат се с централното правителство и решават колко да допринесат за външна политика и отбрана. С преговори на всеки пет години", казва високопоставен източник, цитиран от "Гардиън". По думите му има готовност за обсъждане на идеята, имайки предвид "солидарността" между регионите, предвидена в испанската конституция.

Идеята обаче се прокрадва не за първи път - министърът на икономиката Луис де Гиндос я изрази в интервю за "Файненшъл таймс" десет дни преди референдума. "През 2012 г. бяхме в разгара на кризата и за да избегнем нуждата Испания да бъде спасявана (отхвърлихме възможността)... Но сега ситуацията се промени, имаме повече фискално пространство, възстановяваме се икономически и има нови възможности да го обсъдим. Каталуня вече има голяма степен на автономия, но можем да говорим за реформа във финансовата система и други аспекти."

В интервю за обществената телевизия на Каталуня, TV3, той по-късно се отметна от думите си и отбеляза, че Мадрид вече трябва да има предвид "особеностите за всеки регион" в подобряването на финансовите отношения.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти