Мадрид ще отнеме автономията на Каталуня в събота, обяви испанският премиер
19.10.2017 | 12:00
econ.bg
Мадрид ще отнеме автономията на Каталуня в събота, обяви испанският премиер
В официално изявление правителството в Мадрид каза, че регионалният лидер Карлес Пучдемон не е отговорил на въпроса дали на 10 октомври е обявил независимостта на автономната област или не

Испанското правителство ще задейства отнемането на автономията на Каталуня тази събота, обяви премиерът Мариано Рахой, цитиран от испански медии и "Ройтерс".

В официално изявление правителството в Мадрид каза, че регионалният лидер Карлес Пучдемон не е отговорил на въпроса дали на 10 октомври е обявил независимостта на автономната област или не. Затова кабинетът "ще продължи процедурите, предвидени в член 155 от Конституцията, за да възстанови законността," се казва в съобщението. Очаква се в събота, след Европейския съвет днес и утре, да се проведе извънредно заседание на кабинета в Мадрид, на който процедурата да бъде задействана.

В 11 ч. българско време изтeче крайният срок, който има Пучдемон, преди Мадрид да задейства дългоочаквания чл. 155 от Конституцията - отнемане на статута на автономна област. Испански медии писаха, че той е твърдо решен да не се отказва от независимостта, но обмисля дали да не опита да свика предсрочни избори - ход, който би блокирал стъпката на правителството. От друга страна източници на в. "Ел паис" твърдят, че правителството в Мадрид е склонно да се откаже от прякото управление, ако Барселона обяви нов вот.

Началото на процедурата по въпросния "чл 155" - пряка намеса на Мадрид в автономни области, които застрашават националната сигурност и обществения ред, няма автоматично да отнеме самоуправлението, тъй като трябва да бъде одобрена от сената. 

Миналата седмица той получи общо осем дни да обясни действията си на Мадрид, след като обяви декларация за независимост като резултат от референдума за отделяне по-рано този месец и я подписа, но добави, че самата независимост се отлага.

В писмо до Рахой в четвъртък сутринта - второто за седмица, адресирано до правителството в Мадрид - Пучдемон съобщи, че ще гласува независимостта, ако премиерът продължи да отказва диалог. "В понеделник му предложих среща, която още не се е състояла," каза Пучдемон.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти