Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България
15.01.2018 | 16:20
econ.bg
Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България
Документът беше приет с 61 гласа "за" и един "въздържал се" на заседанието си на 15 януари

Парламентът в Скопие ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, подписан миналата година от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев.

Документът беше приет с 61 гласа "за" и един "въздържал се" на заседанието си на 15 януари. Събитието съвпадна с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред властите в Скопие, на което беше изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани. Посланикът на България Иван Петков каза, че София поддържа членството на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз, но за целта е необходимо да се проведат редица реформи.

Очакваше се текстът да получи необходимото мнозинство и да бъде приет. Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, доскоро оглавявана от бившия премиер Никола Груевски, реши да бойкотира заседанието, въпреки че отхвърля договора и призова за гласуване с "не". Според партията двустранният документ е вреден за националните интереси. Въздържалият се депутат пък е Ферид Мухик, депутат от групата на управляващите социалдемократи, според когото договорът не е реципрочен и Македония е направила необичайно големи отстъпки.

Също така на тази дата преди 26 години България признава независимостта на Македония. Македонският външен министър Никола Димитров приветства решението. Преди вота той изтъкна, че ратификацията на текста тъкмо днес "има много хубава символика". "Много е важно, че преди да се ратифицира договорът, на практика имаме същинска промяна на международните отношения", добави още той, цитиран от МИА.

Димитров каза още, че такива трудни въпроси между Скопие и София се договарят трудно. "Нито ние, нито България сме изцяло доволни от текста", каза той, но добави, че текстът отговаря както на "нашите (македонските) интереси, така и на тези на българската страна".

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти