Макрон заговори за по-справедливи данъци върху горивата
28.11.2018 | 15:55
econ.bg
Макрон заговори за по-справедливи данъци върху горивата
Френското правителство обяви, че от 1 януари 2019 г. цената на бензина ще се повиши с 2.9 евроцента, а на дизеловото гориво – с 6.5 евроцента на литър

В опит да разсее протестите срещу високите данъци върху горивата президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на всеки три месеца да се прави преглед на данъка за дизела и бензина, за да се вземат предвид движенията в световните цени.

Френското правителство обяви, че от 1 януари 2019 г цената на бензина ще се повиши с 2.9 евроцента, а на дизеловото гориво – с 6.5 евроцента на литър. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект. Безредиците през уикенда дойдоха на фона на резкия спад в популярността на Макрон и предизвикаха критики срещу него, че му липсва адекватна комуникация с избирателите.

„Основното, което натрупах като информация и впечатления от последните дни е, че не трябва да променяме курса, защото политическата посока е правилна и необходима. Трябва да променим обаче начина, по който работим, защото някои граждани чувстват, че този политически курс им е наложен отгоре чрез решения и промени в правила или чрез данъци и такси, които не винаги са решение на дадения проблем“, посочи Еманюел Макрон – президент на Франция.

В израз на необичайно смирение и опитвайки да прояви разбиране към гнева на хората, живеещи извън големите градове във Франция, президентът каза, че администрацията му трябва да действа по-умно, за да избегне създаването на „Франция на две скорости“.

„Така че по тази тема с цените на горивата, това, което искам да направим в следващите три месеца, е да намерим начин данъкът да стане по-справедлив. Ще се събираме на всеки три месеца, за да решим как да облекчим удара за нашите съграждани от очакваното поскъпване на цените на петрола и газа на световните пазари“, каза още френският президент.

По думите на Макрон французите не могат да искат по добри обществени услуги и да очакват по-ниски данъци. Той обаче призна, че увеличението на данъка за дизела е причинило повече болка от очакваното. Президентът обаче не разясни точните механизми на предлаганите преглед и промяна на ставките.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти