Марио Драги призова за укрепване на банковата система в еврозоната
18.09.2018 | 15:30
econ.bg
Марио Драги призова за укрепване на банковата система в еврозоната
В подобен дух беше и изказването на члена на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата на еврозоната да предприемат по-нататъшни действия за укрепване на банковия сектор в региона, включително чрез създаване на общ застрахователен план за банковите депозити.

В изказването си в Париж на конференция на Френската централна банка, цитирано от Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", Драги заяви, че докато европейските правителства са изградили през последните години единна система за банков надзор (Единен надзорен механизъм) и Единен механизъм за банково преструктуриране, "те трябва да направят още повече".

"По-специално, правителствата трябва да хармонизират правилата на блока за това как да третират банковата ликвидност, да завършат Единния механизъм за банково преструктуриране и да поставят основите за създаването на ефективна застраховка на депозитите", посочи Марио Драги.

"Убеден съм, че скоро ще бъдат предприети важни стъпки в тази посока", допълни той.

В подобен дух беше и изказването на члена на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало. Според него еврозоната трябва да се договори до края на годината за подробностите относно предпазния механизъм за Единния фонд за банково преструктуриране.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти