Мартин Вечев е носителят на тазгодишния приз "Джон Атанасов"
05.10.2009 | 18:21
Мартин Вечев е носителят на тазгодишния приз "Джон Атанасов"
Резултати от работата на българина, работещ в IBM в Ню Йорк, се използват в следващото поколение американски военни кораби

Президентът Георги Първанов връчи наградата "Джон Атанасов" за 2009 г. на д-р Мартин Вечев.

Мартин Вечев е тазгодишният, седми поред, носител на наградата за постижения в развитието на информационното общество у нас - "Джон Атанасов". Тя му беше връчена от президента Георги Първанов днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Мартин Вечев е роден на 24 юли 1977 в София. През 1991-1994 учи в Софийската математическа гимназия, а през 2001 г. завършва висше образование по математика и информатика в университета Саймън Фрейзър, Канада. През 2007 г. защитава докторска степен в университета Кеймбридж, Англия, където работи и като асистент.

От 2007 г. работи в изследователския център на IBM в Ню Йорк. Работата му е свързана c използване и създаване на нови формални методи за синтезиране и доказване на сложни конкурентни алгоритми. Резултати от неговата работа се използват в следващото поколение американски военни кораби.

Автор е на 20 международни научни публикации, бил е рецензент на десетки международни конференции и е основател на първата конференция по приложни методи на синтез за конкурентни програми.

Носител е на различни стипендии, патенти и награди, в това число и наградата на изследователския център на IBM за изключителни технически постижения.

Днес президентът връчи и Грамота за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии, на д-р Галина Иванова от Русенския университет "Ангел Кънчев" и на доцент д-р Росен Кирилов от Университета за национално и световно стопанство.

За втора поредна година държавният глава връчи и наградата "Джон Атанасов - за ученици" за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии. Наградата получи за втори път Румен Христов. Той е роден на 19 август 1993 г. в Шумен. От 2007 г. е ученик в Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович". Първи носител на наградата "Джон Атанасов - за ученици" (2008 г.).

Президентът връчи и Грамота "Джон Атанасов - за ученици" на Стефан Аврамов от Горна Оряховица, завършил Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново, и Иван Георгиев от Плевен, завършил Математическата гимназия "Гео Милев" в града.

1084_4012

На церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов връчи наградата "Джон Атанасов" за 2009 г. на д-р Мартин Вечев, грамоти за принос на д-р Галина Иванова и доц. д-р Росен Кирилов, награда "Джон Атанасов за ученици" на Румен Христов и грамоти "Джон Атанасов за ученици" на Стефан Аврамов и Иван Георгиев. Снимка: В. Николов; източник: President.bg

В словото си на церемонията президентът Георги Първанов посочи, че наградата е символ на духа, дързостта, творчеството на младите хора и един от малкото знаци за поощряване от държавата на младите български таланти.

Държавният глава подчерта, че ще подкрепя всяка идея на правителството, на парламента, на другите институции и инициативите, насочени към завръщане в България на младите ни талантливи сънародници. Президентът отново отбеляза, че средствата в образованието и науката не са разходи, а инвестиция и подчерта важността държавата и обществото да създадат достатъчно силни, мотивиращи предпоставки у нас за работата на талантливите млади хора, за да могат те да се завърнат в страната.

Президентът изрази удовлетворение, че и предишното и сегашното правителство застават зад идеята за международна награда на името на Джон Атанасов и посочи, че това би било още по-голямо признание за името на именития учен и за България като център за развитието на компютърните и информационните науки и практики.

Президентът изрази подкрепа и на направеното днес предложение от комитета по номинациите за връчване на грамота за внедряване на практически постижения в информационните технологии в българското производство.

Държавният глава отбеляза и подкрепи също идеята за създаването на съвместен център у нас с IBM за разработки в областта на нанотехнологиите.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който присъства на днешната церемония, от своя страна посочи, че българското правителство работи за създаване на условия за научно и професионално развитие в областта на информационните технологии. "Младите хора винаги са добре дошли в администрацията. В България вече има инфраструктура и оборудване, които отговарят на международните стандарти", каза още министърът.

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти