Медици от общинските болници излизат на протест
15.01.2018 | 09:30
econ.bg
Медици от общинските болници излизат на протест
Дълговете на общинските болници, по данни на здравното министерство, са около 100 милиона лева, като почти половината от тях са просрочени

Общинските болници протестират днес. Според лечебните заведения, работата им е застрашена от фалит и затова по обяд медиците ще напуснат работните си места и ще излязат пред болниците, за да поискат адекватни мерки за спасяването им, съобщи Нова тв.

Протестът е под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“. Дълговете на общинските болници, по данни на здравното министерство, са около 100 милиона лева, като почти половината от тях са просрочени.

От Сдружението на общинските болници в България (СОББ) посочват, че голяма част от тези лечебни заведения са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв. Те изтъкват, че до тежкото състояние на общинското здравеопазване се е стигнало заради "противоречиви, необезпечени и безсмислени" законови изисквания, заложени още с реформата от 2000 г. От СОББ посочват, че болниците работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., а оттогава само минималната заплата се е променила от 180 на 510 лв.

Общинските болници настояват да получат от републиканския бюджет целева субсидия от 30 млн. лева за оздравяване, да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години и да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, които покриват масовата патология. Друго тяхно искане е да започне дебат за развитието на българското здравеопазване с предложения за цялостни модели.

В протеста днес ще се включат болници от редица градове на страната като Казанлък, Карлово, Асеновград, Попово, Девин, Омуртаг, Дупница, Димитровград, Поморие, Елхово, Кнежа и др.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти