Международният валутен фонд понижи прогнозите си за световната икономика
09.10.2018 | 09:00
econ.bg
Международният валутен фонд понижи прогнозите си за световната икономика
МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2.9 на сто тази година, но да се забави до ръст от 2.5 на сто догодина поради намаляването на ефекта на неотдавнашните съкращения на данъците и търговската война с Китай

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за световната икономика за 2018 и 2019 с 0.2 процентни пункта до 3.7 на сто. Причината е нарастването на лихвените проценти и засилването на напрежението в търговията, предаде "Асошиейтед прес".

Процентът е по-нисък от публикуваните данни през юли. Финансовата институция понижи прогнозата си за 19-те страни, използващи еврото, както и за Латинска Америка, Близкия изток и Субсахарска Африка.

МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2.9 на сто тази година, но да се забави до ръст от 2.5 на сто догодина поради намаляването на ефекта на неотдавнашните съкращения на данъците и търговската война с Китай.

МВФ понижи прогнозата си за еврозоната до ръст от 2 на сто вместо очакваните досега 2.2 на сто поради търговското напрежение със САЩ и притесненията около Брекзита, отбелязва Франс прес. Финансовата институция понижава прогнозирания растеж за втори път тази година. През април МВФ очакваше ръст от 2,4 на сто в еврозоната. Прогнозата за Южна Корея е за ръст от 2,8 на сто вместо предричаните досега 3 на сто ръст на БВП в четвъртата световна икономика, съобщава агенция Йонхап

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти