Мей предупреди депутатите, че може да няма трети вот по сделката й за Брекзит
23.03.2019 | 10:40
econ.bg
Мей предупреди депутатите, че може да няма трети вот по сделката й за Брекзит
Демонстрации в Лондон и други британски градове на привърженици на членството в Европейския съюз

Британският премиер Тереза Мей информира депутатите, че може и да няма трето гласуване по нейната сделка за Брекзит следващата седмица, ако няма достатъчно подкрепа за нея. Днес в различни части на Обединеното кралство ще има протести на привърженици на оставането на страната в ЕС.

Ако депутатите одобрят сделката на Мей следващата седмица, Брекзит ще бъде отложен от 29 март за 22 май. В противен случай Обединеното кралство има срок до 12 април да предложи нов план.

В писмо до депутатите късно снощи Мей посочва, че „ако изглежда, че няма значителна подкрепа за връщането за гласуване на сделката следващата седмица или Камарата на общините я отхвърли отново, можем да поискаме друго удължаване преди 12 април, но това ще означава участие в европейските избори“.

Крайното решение ще бъде на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който трябва да разреши връщането на сделката, след като по-рано изключи повторно гласуване, ако тя не бъде променена.

Писмото на Мей идва, след като северноирландските юнионисти, чиято подкрепа е изключително важна за прокарване на сделката, обявиха, че продължават да не я харесват.

Иначе днес в Лондон и други градове са организирани шествия на привърженици на провеждането на втори референдум. В британската столица обръщение към хората ще отправят заместник-лидерът на Лейбъристката партия Том Уотсън, първият министър на Шотландия Никола Стърджън и кметът на Лондон Садик Хан.

„Само на няколко дни сме от това да паднем от ръба на скалата с катастрофални последици. Стига вече“. Това написа в Туитър кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан. Премиерът Тереза Мей многократно отхвърляла призивите за нов референдум.

Петиция за отлагането на Брекзит събра близо 4 милиона подписа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти